Боротьба з антисанітарією по-німецьки
Політики і науковці досі з'ясовують обставини спалаху кишкової інфекції у
Німеччині. Тим часом експерти закликають до суворіших вимог щодо
гігієнічних стандартів. У цій сфері у ФРН не все так безхмарно.
Німецьке федеральне відомство з питань захисту прав споживачів і
безпеки продуктів харчування за рік перевірило більше ніж 500 тисяч
підприємств, які займаються переробкою продуктів. Висновок інспекторів:
майже чверть перевірених об'єктів мають проблеми з дотриманням
санітарно-гігієнічних норм. Клаус Дітер Цастров з Інституту гігієни та
медицини довкілля з Берліна вважає, що такий результат зумовлений не
продуктами, а нехлюйським ставленням до їхньої обробки. Це просто
помилки з точки зору санітарії та гігієни під час приготування їжі і у
харчових мережах. Там, де люди мають низьку професійну підготовку або
низьку зарплатню, наголошує експерт. Висока конкуренція у сфері
гастрономії, а також демпінг у питанні зарплатні не додають
фахывцям оптимізму. "Працівники на кухні повинні швидко помити листя
салату на обід на 900 осіб, але для цього є лише дві людини. Це не
реально", - каже Дітер Цастров.Здорові звички засвоюються з дитинства
Земельні міністри з питань захисту прав споживачів домовилися
позначати спеціальними символами ресторани та підприємства харчової
промисловості. Шкала простягатиметься від «зеленого», що означає повний
порядок до червоного, що сигналізуватиме про суттєві
санітарно-гігієнічні огріхи. Таку символіку планують розміщувати на
вході до закладу харчування, щоб клієнти одразу мали уявлення про
чистоту на кухні під час приготування їжі. Крім того, посилення
стандартів у цій сфері має забезпечити і новий закон.
Міф про німецьку чистоту?
Але санітарно-гігієнічні проблеми є не лише у закладах харчової
промисловості, а й у медицині. Зокрема, у багатьох німецьких лікарнях.
Рік тому у двох клініках у Мюнхені мусили зачинити дві операційні зали,
оскільки хірургічні інструменти не були належним чином
продезінфіковані. Упродовж понад двадцяти років німецькі клініки ведуть
боротьбу з бактеріями, які мають стійкість до багатьох антибіотиків.
Кількість пацієнтів, які інфікуються у медичних закладах небезпечними
мікроорганізмами, становить від 500 до 900 тисяч. Кількість тих, хто
щороку від цього вмирає, складає від 15 до 30 тисяч осіб, каже експерт з
питань гігієни Клаус Дітер Цастров. Однак така статистика ще не
означає, що в Німеччині особливо велика проблема з дотриманням
санітарно-гігієнічних норм. Ні, ці показники є середньостатистичними у
загальноєвропейському порівнянні.
За результатами дослідження, проведеного британським науковцями,
приблизно сорок відсотків дорослих миють руки більше ніж один раз на
день. Зубні щітки використовуються більше ніж упродовж року, рушники і
постільна білизна змінюються рідше, ніж потрібно. Особливо ганебно
виглядає тема поводження зі спідньою білизною. Майже 62 відсотків
чоловіків носять її до тижня.
Автор: Вольфганг Дік, Наталя Неділько
Редактор: Дмитро Каневський
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15170289,00.html
|