Зміна клімату - проблема глобального масштабу. Не обійшла вона
стороною й Україну, де за останні три десятиліття середня температура
зросла майже до 2 – 2,5 градусів за Цельсієм. Глибше дослідити вплив цих
змін на український чорнозем та врожайність покликане перше масштабне
дослідження, яке проводить Гідрометцентр України спільно з Одеським
екологічним університетом. Його повні результати мають бути готовими до
2012 року.
Проте вже по завершенні першого етапу дослідження є підстави для
перегляду традиційного підходу в сільському господарстві, розповів
Deutsche Welle начальник Гідрометцентру України Микола Кульбіда:
«Необхідно змінити агрокліматичне районування території України, яке на
сьогодні вже не відповідає поточному стану клімату, потребам та реаліям.
Адже на цій основі відбувається планування розміщення
сільськогосподарських культур в тих чи інших агрокліматичних зонах».
Наступним кроком, каже Кульбіда, має бути зміна структури посівних
площ в Україні. Це стосується абсолютної більшості сільськогосподарських
культур.
Таким чином, завдяки зміні районування зернових культур можна буде
досягти збільшення врожайності від 20 до 40 відсотків без додаткових
фінансових витрат на розвиток технологій, збільшення і внесення добрив.
Це ж саме стосується таких зернових культур, як ячмінь і кукурудза.
Таврія вже не буде «житницею України і Європи»?
Втім, унаслідок цих змін може помітно видозмінитися звична для
українців мапа «житниці країни» - тих областей, які традиційно
вважаються найбільш врожайними і родючими, розповідає начальник
Гідрометцентру.
«Під цю оптимізацію потрапляють певні регіони південно-східної
частини України, де необхідно буде зменшити площі озимої пшениці, - каже
Кульбіда. - Але там можна буде залишити посівні площі кукурудзи. Це
оптимізація, яка дозволила б отримати максимальний валовий збір за
середніх умов, які зараз спостерігаються».
Окрім цього, зазначає фахівець, внаслідок потепління клімату
необхідно збільшувати площі зрошування. Зокрема, для покращення
врожайності зрошувати поля необхідно буде майже на всій території
України, окрім декількох західних та частини північних регіонів.
Перший етап дослідження вже завершено. Далі науковці збираються
з’ясувати тенденції розвитку погодних процесів в Україні та обрахувати
за різноманітними сценаріями подальшої зміни клімату, зокрема й
унаслідок подвоєння двоокису вуглецю в атмосфері, та впливу на
врожайність озимих культур.
Автор: Дмитро Каневський
Редактор: Роман Гончаренко
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5696781,00.html