На
думку фахівців з питань сексопатології, сексуальне бажання і здатність
його реалізувати знаходяться в прямого зв'язку з харчуванням.
Ще
з давніх-давен народна медицина використовувала певні продукти для
підвищення чоловічої потенції. Щоправда, погляди на це були різними. У
слов'янських народів пріоритет віддавали сексуальним стимуляторам
рослинного походження, причому овочам, які своєю формою нагадували
чоловічі геніталії: морква, буряк, редька, цибуля, селера.
Особливі
чудодійні властивості приписували часнику. Та й сучасна медицина радить
часник: для поліпшення травлення, як знеболювальний, заспокійливий
засіб, для нормалізації сечовиділення, розширення судин серця і для
стимуляції функції статевих залоз.
У західноєвропейській
культурі вважалося, що ефективну дію для чоловіків мають сирі курячі
яйця, а на сході для цього вживали екзотичну їжу: статеві органи тварин,
м'ясо собак, свіжу кров змій ...
Відмінним засобом в китайській
еротичній кухні вважається і в даний час суп "Пташине гніздо", що
готується з багатих фосфором морських продуктів: водоростей, риб'ячої
ікри, гнізд морської ластівки. До речі, починаючи з самих "темних часів"
вживання риби пов'язувалося зі здатністю збільшувати сексуальну
активність. Саме з цієї причини стародавні єгиптяни забороняли їсти рибу
жерцям. Ця ідея дожила й до нашого часу. Про користь морепродуктів для
поліпшення сексуальної активності свідчать дослідження багатьох сучасних
зарубіжних сексологів. Вони відзначають, що у таких народів, як японці і
ескімоси, в раціоні харчування яких переважає жирна морська риба,
статеві розлади бувають рідко.
З морських продуктів для
поліпшення сексуальної функції рекомендують рибу, риб'ячий жир і жир
морських ссавців, а особливо - зелену морську водорість спіруліну, яка,
крім фосфору, містить необхідні для чоловічої сили амінокислоти,
вітаміни і мікроелементи. Багаті фосфором і підземні гриби - трюфелі.
Відомий французький письменник, юрист і гастроном Ансельм
Бріллат-Саварин з цього приводу писав: "Трюфелі роблять жінок
привітнішими, а чоловіків велелюбними".
Але чимало медичних
авторитетів дотримується думки, що для профілактики сексуальних порушень
необхідно різко скоротити споживання жирів, особливо тварин.
Аргументується це тим, що в країнах "третього світу", де в раціоні
переважають фрукти, овочі, горіхи, насіння, майже немає сексуальних
проблем і проблем з народжуваністю. Там багато довгожителів, що живуть
повноцінним статевим життям навіть у 100 і більше років.
Згідно з
даними дослідників, не сприяє сексуальному здоров'ю чоловіків хлібні та
пивні дріжджі, жирне молоко, шоколад, кава, помідори, брюссельська
капуста, цукор великими дозами та харчові барвники. Харчові продукти,
оброблені хімікатами для привабливості та збільшення терміну зберігання,
втрачають корисні харчові речовини і негативно впливають на сексуальне
здоров'я. Правда, токсичний ефект виникає при вживанні таких продуктів
великими дозами. Серед небажаних для чоловіків - консервоване м'ясо,
бекон, ковбаси, сосиски, копчена риба, солодкі напої з великим вмістом
цукру, консервовані фрукти і жуйки.
А ось після вживання 100 г
"для хоробрості" чоловіки відчувають легкість і приємне збудження.
Незначне вживання алкоголю супроводжується посиленням сексуального
бажання. Статеве збудження проявляється навіть у не зовсім адекватних
ситуаціях. Високоякісні натуральні вина "Мускат", "Херес", "Мадера"
надають гостроту сексуальних відносин. Безумовно, потрібно пам'ятати про
дозу та індивідуальні реакції на організм, оскільки зайвий алкоголь
може викликати зворотну реакцію - млявість, зниження лібідо і ерекції.
Отже,
для сексуального здоров'я важлива помірність в спиртному, правильне
харчування і здоровий спосіб життя. Ці три чинники сприяють підвищенню
захисних сил організму чоловіки, покращуючи його фізичні і сексуальні
можливості.