Німці, як і українці чи росіяни, люблять поживну їжу – якщо вже
м'ясо, то краще смажене. Розмір порції теж, як правило, немаленький. І
це при тому, що різні європейські та американські дослідження
встановили пов’язану з цим небезпеку. Ризик захворювання на рак зростає
у тих, хто їсть багато червоного м’яса, тобто свинини, яловичини,
баранини. Причиною вважається жир, залізо та протеїн, що міститься в
цих видах м’яса. Ще один додатковий фактор небезпеки – підсмаження
м’яса.
«Ризикованим є вживання добре просмаженого м’яса, бо ми разом з ним
вживаємо багато канцерогенів, тобто речовин, що спричиняють рак», -
каже професор Корнелія Ульріх, керівник відділу превентивної онкології
у Німецькому центрі досліджень раку в місті Гейдельберг.
Небезпека зростає, коли в тих, хто любить куштувати великі порції
м’яса, зайва вага. Науково доведено, що в таких людей шанси захворіти
раком більші. Рак нирок, стравоходу, товстої кишки та матки тісно
пов'язаний з вагою тіла. Ще одна група ризику – жінки після 50 мають
підвищений ризик захворіти раком молочної залози. Що робити? Відповідь
теж давно відома: рухатися! Спорт знижує вагу, а з нею і ризик
смертельної хвороби.
«Загалом вважається, що треба три-чотири, а то й я п’ять разів на
тиждень займатися спортом, активно рухатися. Це майже вдвічі знижує
ризик захворювання на рак товстої кишки та на 20-25 відсотків – на рак
грудей», - каже Корнелія Ульріх. Тут спрацьовують різні механізми.
«Наприклад, - продовжує експерт з Гейдельберга, - спорт може знизити
рівень гормонів, у будь-якому разі знизити рівень запалювальних речовин
в організмі. Але ми поки не знаємо точно, чи може спорт покращити
імунну функцію чи інші механізми, наприклад, відновлення ДНК».
Оптимального результату можна досягти, якщо поєднати фізичне
навантаження і здорове харчування. Класична формула – п’ять разів на
день їсти свіжі овочі та фрукти. В них містяться не лише вітаміни,
мінерали та баластні речовини, а й вторинні рослинні речовини,
наприклад, процианідін. Ці речовини є лише в рослинних харчових
продуктах, часто безпосередньо під шкірою. Кларісса Герхойзер вивчає
роль цих речовин, в тому числі яблук, у запобіганні раку:
«У наших дослідженнях ми порівняли прозорий та мутний яблучний сік.
Ми змогли довести, що мутний сік – кращий. Ми також проаналізували,
чому – в ньому більше особливої речовини – процианідіну. І якщо
порівняти, в яких яблуках його більше, то ми встановили – в свіжих.
Тобто, свіжий яблучний сік кращий, ніж сік із концентрату».
Отже, висновок – щоб знизити ризик раку, треба їсти нечищені яблука,
пити мутний яблучний сік, займатися спортом і багато рухатися.
Автор: Ренате Рутта / Роман Гончаренко
Редактор: Євген Тейзе
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5451096,00.html